Παράνομη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε αλλοδαπούς

Παράνομη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε αλλοδαπούς

Αρ. Πρωτ. 9708/0405.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Σοβαρό είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των αλλοδαπών που λαμβάνουν το επίδομα, δηλώνουν μέσω Internet αρκετά χαμηλό εισόδημα, έτσι ώστε να μην έχουν πρόβλημα στην καταβολή του.

Το πρόβλημα αφορά τους αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν το δικαιούνται, καθώς  οι οικογένειες  τους διαμένουν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Μέχρι αυτή την στιγμή, τους έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση και επίκειται τον Ιούνιο η καταβολή της επόμενης δόσης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για να μην χορηγηθεί η δεύτερη δόση, αλλά ούτε και να επιστραφεί η πρώτη δόση, που καταβλήθηκε σε μη δικαιούχους.

Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που αρκετοί συμπολίτες μας ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά μέσα στη δίνη των οικονομικών μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι επιτήδειοι να λαμβάνουν παράνομα, με ψεύτικα δικαιολογητικά το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να το δικαιούνται. Χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένη ΔΟΥ, από τους 300 αλλοδαπούς που υπέβαλαν την φορολογική τους δήλωση μέσω Internet, οι 250 έλαβαν το επίδομα χωρίς καν να το δικαιούνται.  Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να διασταυρώσει άμεσα μέσω των υπηρεσιών του τα στοιχεία όσων λαμβάνουν το επίδομα, έτσι ώστε να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα.  

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο,  έτσι ώστε να εξετασθεί  η εγκυρότητα των στοιχείων όσων αλλοδαπών έλαβαν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες επιστροφής του ποσού που παράνομα έχουν τυχόν αυτοί λάβει;

  Απάντηση Υπουργείου